Lieke Marsman over literatuur en de klimaatcrisis

zaterdag 2 november om 13:00
Dichter en filosoof Lieke Marsman bezoekt De Cultuurfabriek voor een lezing over haar debuutroman 'Het tegenovergestelde van een mens'.

Elk jaar in november vindt Nederland Leest plaats – de grootste boekenclub van Nederland. Dit jaar is het thema duurzaamheid en wordt er stilgestaan bij de klimaatcrisis, het milieu, de natuur en grote protestacties zoals klimaatmarsen en boerenprotesten. Een schrijver die daar goed over kan meepraten is Lieke Marsman. Met haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens schreef ze een van de enige Nederlandstalige romans over de klimaatcrisis.

De jonge dichter en filosoof debuteerde in 2017 met deze roman, hoewel 'roman' in dit geval niet helemaal de lading dekt. Marsmans debuutwerk is een mengelmoes van fictie, non-fictie en poëzie. Niet alleen haar stijl is eigenzinnig, maar ook het thema. Ze staat stil bij de klimaatcrisis en wat dat met ons als mensen doet.

Waarom doet het ons soms zoveel, maar kunnen we tegelijkertijd de angsten over de toekomst zo makkelijk opzij schuiven? Wat is de rol van apathie? En wat doet het idee van de mogelijke teloorgang van de aarde met ons als persoon, met onze relaties en met ons mensbeeld?

In deze lezing gaat Lieke Marsman in op de vragen die haar roman opwekken en met de rol die literatuur kan spelen in de discussie over duurzaamheid.

De lezing vindt plaats op zaterdag 2 november van 14.00-16.00 uur. Tickets kosten €7,50 en zijn te koop via de servicebalie van De Cultuurfabriek of www.bibliotheekveenendaal.nl